Köpeklerde Stres

Köpeklerde Stres

Köpeğinizin Stresli, Depresif veya Üzgün Olduğunu Gösteren 13 İşaret

 

Tıpkı insanlar gibi, köpeklerin de zengin iç yaşamları vardır ve hem olumlu hem de olumsuz çok çeşitli duyguları deneyimleme yeteneğine sahiptirler. Köpekler konuşamaz, bu yüzden duygularını başka yollarla iletirler. Bir köpek stresli, depresif veya üzgün olduğunda davranışları değişir. Bir köpek sahibi olarak, harekete geçebilmemiz ve köpek dostumuzdaki bu olumsuz duyguları ciddi sorunlara yol açmadan önce hafifletebilmemiz için bu işaretleri tanıyabilmemiz önemlidir. Uzun süreli veya kronik stres, bağışıklık sistemlerini zayıflatarak ve davranış sorunlarına neden olarak bir köpeğin genel sağlığını ve refahını tehlikeye atabilir.

 

 

 

Köpeklerin Stresli, Depresif veya Üzgün Olmasına Neden Olan Nedir?

 

Stres, depresyon ve üzüntü duyguları genellikle bir köpeğin hayatındaki değişim veya tutarsızlık dönemleri tarafından tetiklenir. Yeni bir eve taşınma, bebek veya yeni bir evcil hayvan gibi yeni bir aile üyesinin eklenmesi veya bir sahibin veya refakatçinin kaybı, bir köpekte endişe ve depresyon duygularını tetikleyebilir. Sahibinin daha uzun saatler çalışması veya bir kulübede veya yeniden barındırma merkezinde uzun süreler geçirmesi gibi bir köpeğin günlük rutininde önemli bir değişiklik de stres veya depresyon duygularına neden olabilir.

 

Koşma, geri alma, koklama ve kazma gibi normal köpek davranışları için bir çıkış noktası verilmediği takdirde köpekler de stresli veya depresyona girebilirler.

 

Stres ayrıca genellikle bir sahibinden ayrılma, yüksek sesler, büyük veya garip nesneler veya büyük insan grupları tarafından tetiklenir.

 

Bir köpeğin tepki verme şekli, belirli bir köpeğin çevresel koşulları, kondisyonu, genetiği ve nörolojik adaptasyonu tarafından belirlenir. Bir köpeğin vahşi bir hayvanla karşılaştığında strese girmesi ve korkması gibi bazı durumlarda stres veya kaygı uygun olabilir, ancak şapka takan insanlardan korkmak gibi diğerlerinde zararlı olabilir.

 

 

 

Köpeklerde Stresin 13 Belirtisi

 

Köpeklerde bazı stres ve kaygı belirtileri barizken, diğerleri daha inceliklidir. Köpek sahipleri olarak, bu işaretleri daha ciddi bir şeye dönüşmeden önce fark etmemiz önemlidir.

 

Köpeğinizde görebileceğiniz en yaygın stres belirtileri şunlardır:

 

  1. İştahsızlık

 

Stres ve kaygı duyguları, bir köpeğin yiyeceğe olan ilgisini kaybetmesine neden olabilir. Bir zamanlar yemek odaklı olan köpeğiniz artık akşam yemeği yemekle zar zor ilgileniyorsa, çok dikkatli olmanız önemlidir. Stres ve kaygı neden olabilir, ancak aynı zamanda iştahın azalmasına veya yok olmasına da neden olabilecek birçok tıbbi sorun vardır. Bu nedenle, suçlunun stres olduğunu varsaymadan önce, altta yatan herhangi bir tıbbi durumu ekarte etmek için köpeğinizi bir veteriner tarafından kontrol ettirmeniz önemlidir.

 

 

2. Geri Çekilmiş Kulaklar

 

Köpeğiniz stresli veya endişeli hissettiğinde kulaklarını geri çekebilir veya sıkıştırabilir. Bu, sarkık kulaklı ırklarda her zaman açık değildir.

 

3.Burun Ve Dudak Yalama, Esneme, Salya Akma

 

Stres ve kaygının kolayca gözden kaçan en ince belirtilerinden biri burun ve dudak yalama, esneme ve salya akmasıdır. Bu işaretlerin bağlam içinde yorumlanması gerekir. Rahat bir ortamda, lezzetli bir ikram sunulduğunda salyaları akan ve dudaklarını yalayan bir köpeğin stresli olması pek olası değildir, ancak dudak yalamaya vücut duruşundaki değişiklikler, geriye doğru kıvrılmış kulaklar veya nefes nefese eşlik ediyorsa, bu muhtemelen bir köpeğin stres ve kaygı yaşadığını gösterir.

 

Diş hastalığı veya mide bulantısına neden olan tıbbi sorunlar da dudak yalamaya ve salya akmasına neden olabilir, bu nedenle bu belirtiler devam ederse köpeğinizi bir veteriner tarafından kontrol ettirmeniz önemlidir.

 

 

4.Vücut Duruşunda veya Pozisyonunda Değişiklikler

 

Stresli veya endişeli bir köpek, kuyruğunu altına sıkıştırarak korkabilir veya çömelmiş bir vücut pozisyonu alabilir. Stresli bir köpek de sertleşebilir veya algılanan tehdide bakabilir veya ondan uzaklaşabilir.

 

 

5. Nefes Nefese

 

Köpekler heyecanlandıklarında, ısındıklarında, egzersizden sonra nefessiz kaldıklarında veya stresli olduklarında nefes nefese kalırlar. Stres nedeniyle nefes nefese kalmak genellikle diğer stres ve endişe belirtileriyle birlikte ortaya çıkar.

 

6. Titreme ve Sallanma

 

Korku ve endişe gibi yoğun duygular, bir köpeğin titremesine ve sallanmasına neden olabilir. Ağrı ve hastalık da titremeye ve sallanmaya neden olabilir, bu nedenle köpeğiniz sakinleştikten veya stresli bir durumdan uzaklaştıktan sonra bu belirtiler devam ederse, köpeğinizi bir veteriner tarafından kontrol ettirmeniz önemlidir.

 

7. Artan Sesler

 

Köpeklerin ses çıkarması normaldir, ancak stres ve endişe dönemlerinde sızlanma, uluma ve havlama yoğunlaşabilir. Köpeğiniz aniden daha sık ses çıkarmaya başlarsa, stresin suçlu olduğunu varsaymadan önce davranışlarının tıbbi nedenlerini ekarte etmek önemlidir.

 

 

8. İshal

 

Evlat edinme, bir kulübede yatma, taşınma veya bir sahibinden ayrılma gibi stresli durumlar ishal nöbetini tetikleyebilir.

 

Savaş ya da kaç hormonu salınımı, bir köpeğin gastrointestinal sistemini etkileyerek bir ishal nöbetine neden olur.

 

Genellikle, strese bağlı ishal geçicidir ve yumuşak yiyeceklerden oluşan bir diyetle birkaç gün içinde ortadan kalkar. İshalin birçok nedeni olabileceğinden, köpeğinizin ishalinin şiddeti veya şiddeti artıyorsa, içinde kan varsa, kusma veya iştah azalması gibi diğer hastalık belirtileri eşlik ediyorsa veya bir veya iki gün içinde düzelmiyorsa, köpeğiniz tedavi edilmelidir. bir veteriner tarafından muayene edildi.

 

9. Uygunsuz Eleme

 

Bir zamanlar tamamen ev eğitimi almış köpeğiniz içeride idrar yapmaya ve dışkılamaya başlarsa, bu bir stres belirtisi olabilir. Bazı köpekler, endişeli olduklarında kontrollerini kaybederek evde kaybolabilirler. Evin kirlenmesi, idrar yolu enfeksiyonu veya dışkı veya idrar kaçırma gibi tıbbi bir sorunu da gösterebilir, bu nedenle, nedeni belirlemek için köpeğinizi bir veteriner tarafından kontrol ettirmeniz önemlidir. Köpeklerin "kin" nedeniyle toprağı barındırmadığını unutmayın, bu nedenle köpeğinizi cezalandırmak bu davranışı daha da kötüleştirebilir veya başka davranış sorunlarına yol açabilir.

 

10.Tekrarlayan veya Kompulsif Davranışlar

 

Uzun süreli stres ve kaygı, bir köpeğin çok az egzersiz ve izolasyon gibi stres etkenleriyle başa çıkmasına yardımcı olmaktan başka hiçbir amaca hizmet etmeyen zorlayıcı davranışlara yol açabilir. Örneğin, kronik olarak stresli bir köpek, kendi kendini yatıştırmak için bir veya daha fazla uzuvlarını tekrar tekrar yalayabilir. Diğer zorlayıcı davranışlar arasında kuyruk kovalama veya döndürme, hava yalama veya yan emme yer alır.

 

Bu davranışların bazılarının, bir uzuvda tekrarlayan yalamaya neden olan osteoartrit ağrısı gibi altta yatan bir tıbbi nedeni olabilir, bu nedenle, tekrarlayan davranışlar sergilemeye başlarsa köpeğinizi bir veteriner tarafından kontrol ettirmeniz önemlidir.

 

Köpeklerde Depresyon veya Üzüntü Belirtileri

 

Bir sahibin veya refakatçinin kaybı gibi değişim dönemlerinde köpeklerin depresyon veya üzüntü nöbetleri yaşaması yaygın bir durumdur. Bununla birlikte, birçok ciddi tıbbi durum da köpeğinizin üzgün veya depresif görünmesine neden olabilir. İlk hareket tarzınız, altta yatan bir hastalığı dışlamak için bu belirtilerden herhangi birini gösteriyorsa, köpeğinizi bir veteriner tarafından kontrol ettirmek olmalıdır.

 

 

11. Azalmış İştah

 

Bir köpeğin iştahı, üzüntü veya depresyon duyguları yaşadıklarında azalabilir veya hatta kaybolabilir. Daha önce de belirtildiği gibi, köpeğiniz stresli olduğunda iştah değişikliği de yaşayabilir. Genel olarak, üzüntü ve depresyon, stres ve kaygıdan farklı şekilde ortaya çıkar, bu nedenle bu işaretleri bağlam içinde yorumlamak önemlidir. Altta yatan bir tıbbi durumun işareti olabileceğinden, iştahtaki bir değişiklik her zaman ciddiye alınmalıdır.

 

12.Düşük Aktivite Düzeyleri

 

Genellikle aktif bir köpek uyuşuk hale gelirse veya daha fazla zamanını uyuyarak geçirirse, bu onların depresyonda olduğunu gösterebilir. Yaşlı köpeklerde osteoartrit gibi ağrıya neden olan durumlar da sorumlu olabilir.

 

13.Çekilme

 

Köpeğiniz yürüyüş veya oyun zamanı gibi bir zamanlar sevdiği şeylere olan ilgisini kaybederse, bu bir depresyon belirtisi olabilir. Depresif veya üzgün köpekler de geri çekilebilir ve artık insanlarla ve diğer hayvanlarla eskiden olduğu gibi etkileşime girmeyebilir. Daha önce de belirtildiği gibi, yoksunluk altta yatan bir hastalığın belirtisi olabilir.

 

 

Köpeğiniz Stres, Depresyon veya Üzüntü Belirtileri Gösteriyorsa Ne Yapmalı?

 

Belirli durumlarda, stres ve endişe duyguları tamamen uygundur. Bu durumlarda, köpeğinizi stresli durumdan uzaklaştırmak, stres duygularını hafifletmek için yeterli olmalıdır. Köpeğiniz daha sık veya uygunsuz durumlarda stres veya endişe belirtileri gösteriyorsa, harekete geçmek önemlidir. Erken tanıma ve müdahale, sıkıntı duygularının artmasını ve davranışsal sorunlara neden olmasını önlemenin anahtarıdır.

 

İlk adım, davranışlarının tıbbi nedenlerini ortadan kaldırmak için köpeğinizi bir veteriner tarafından kontrol ettirmektir. Köpeğiniz temiz bir sağlık raporu alırsa, tetikleyicileri tanımasına ve uygun müdahaleleri uygulamasına yardımcı olması için bir veteriner veya güvenilir bir davranışçı ile birlikte çalışın. Bazı köpeklerin ilaç ve davranış değişikliği kombinasyonuna ihtiyacı olabilir.

 

Olumsuz stres, depresyon veya üzüntü duyguları yaşayanlar da dahil olmak üzere tüm köpekler, bir uyku, beslenme, egzersiz ve oyun rutinine bağlı kalmaktan fayda görecektir.

Etiketler: Köpeklerde Stres
Ocak 31, 2024
Listeye dön
cultureSettings.RegionId: 0 cultureSettings.LanguageCode: TR